Om oss

HudikKalaset är ett årligt återkommande Kalas i Hudiksvall med fokus kring mat och musik under ledordet folkfest.

HudikKalaset går av stapeln i den klassiska folkparken på Köpmanberget, ca 1 km från centrala Hudiksvall.

 

 

Frågor & Svar

Hur hittar jag till HudikKalaset?
HudikKalaset ligger i den anrika folkparken på Köpmanberget, ca 1 km från Hudiksvall centrum. Adressen är Köpmanbergsvägen.

Vad får man inte ta med sig på Kalaset?

– Alkoholhaltiga drycker eller öppnad dryck eller behållare med vätska.
– Flaskor, burkar eller andra föremål som kan vålla personskada
– Multiverktyg, saxar, korkskruvar och andra vassa föremål.
– Paraplyer (pga risk för ögonskador i trängsel). Regnkläder/poncho är ju bra.
– Campingstolar och andra möbler
– Glasflaskor, speglar, ALLT av glas.
– Husdjur och boskap.
– Cyklar, kundvagnar, skateboards, inlines, rullskidor eller fordon.
– Sprayburkar, tjocka tuschpennor, målarfärg
– Produkter för försäljning utan tillstånd.
– Saker som låter hemskt, t.ex. gasdrivna horn, vuvuzuelor, egna musikanläggningar och megafoner.
– Dåligt humör

Visitation
För att få komma på Kalas måste du genomgå en visitation av våra fina funktionärer. Vi gör det inte för att klämma och känna utan det är av rena säkerhetsskäl. Detta kan ta lite tid så var snäll mot funktionärerna.

Vad får man inte göra på Kalaset?
– Kroppssurfa eller stagediva
– Planka; varken in eller ut
– Bryta mot gällande lagar & förordningar
– Elda eller grilla.
– Sura, skälla, vara aggressiv.

Fotografera, filma, ljudinspelning?
Det är tillåtet att ha med sig kamera på området. Men om foton ska användas i kommersiellt syfte eller läggas ut på nätet måste artister eller människor på bilden tillfrågas.
Extern blixt och objektiv större än 55mm är inte tillåtna.
Videokamera får ej användas.
Ljudinspelning är inte heller tillåten.
För professionellt fotograferande av artister och område, ansök om ackreditering till erik@hudikkalaset.se

Artister & Signering
Efter de flesta spelningarna finns möjlighet till signering & köp av merchandise vid ett artisttält i anslutning till stora scenen.

Beteende
Handlingar som utgör brott mot Svea Rikes Lag samt ordningsstörande och aggressivt beteende utgör grund för avvisning och bandklippning. Plankning, skadegörelse eller slagsmål leder till polisanmälan.

Bil
Kommer du med bil finns en parkering i direkt anslutning till området.

Hygien
Vattenpost/toaletter finns inne på området.

Kvarglömt & Upphittat
Allt som har hittats på området lämnas till Hudiksvalls Polis hittegodsavdelning.

Pengar
Endast ett fåtal av våra kassaregister hanterar kredit/kontokort så Cash is King! Bankomat finns tyvärr INTE på området.

Åldersgränser
Det är 18 års åldersgräns på våra serveringsområden. Smitning in på serveringsområdet kan leda till bandklippning eller polisanmälan. HudikKalasets ordningsvakter har fullmakt för att förverka armband på de som inte följer åldersgränserna.

Är du under 15år måste en målsman kunna intyga att du får vistas på området.

Tillgänglighet

Det finns rullstolsplatser i anslutning till scenen Utsikten. På området finns handikappanpassad toalett för både herr och dam.

Historia

HudikKalaset tog sin början 2008. En krögare i staden hade bestämt sig för att återuppta stadens fina tradition av stadsfester efter att Stadsfest lagt ner 2006. Resultatet blev dock sämre än väntat, varpå satsningen bara varade en sommar.

Våren 2010 är Erik Ohlsson, 22 år och gitarrist i bandet Två Backar Läsk, på väg från en spelning i Ramundberget. Diskussionerna leds in på det faktum att det inte verkar bli någon stadsfest i Hudik den sommaren heller vilket leder till en fundering; om alla går och förundras över att inget händer men inte tar tag i något kommer heller aldrig något att hända. Med fast beslutsamhet bemöter därför Erik några veckor senare samma krögare som genomfört Kalaset 2008 med en beslutsamhet – det måste bli ett HudikKalas i sommar och du måste vara med och hjälpa mig. En julikväll tre månader senare går den första upplagan av HudikKalaset av stapeln på Köpmanberget i Hudiksvall. För formatet blir det en succé vilket verkar som tändvätska för en fortsatt satsning.

Artister 2010: Anna Bergendahl, Tomas Andersson Wij, Engmans Kapell, Lady Loveless och Två Backar Läsk.

2011 flyttar kalaset ner till staden och Rådhusparken. Arenan blir fantastisk och Kalaset pågår i två dagar.

Artister 2011: September, Tove Styrke, Segertåget, La Puma, Fuffens, Beat LTD, Sofia Rapp Johannson, Oskar Gyllenhammar & Klubb Hjärtat, Glada Hudikteatern, DeSotos och Engmans Kapell.

2012 sker en strukturell förändring. Jonas Hamlund, tidigare restaurangchef i Ramundberget kliver in som partner och HudikKalaset AB bildas.
Det nybildade radarparet lyckas direkt med ett konststycke – att boka en Eurovision Song Contest vinnare. Förhandlingarna med Loreen har dessutom börjat redan i januari, innan festivalens början.
Två andra artistframgångar som kommit något i skymundan var att de även lyckades boka festivalens tredjepristagare – Ulrik Munther – En dag innan han uppträdde i sin deltävling, samt vid ett tidigt stadie knyta till sig tjejen som senare skulle bli årets artist 2012 – Den förtjusande Linnea Henriksson.
Ett tydligt fokus sker kring det tidigare outtalade ledordet Folkfest. Maten sätts i fokus med en satsning på lokalproducerat vilket blir en succé. Jason ”Timbuktu” Diakité är lyrisk över den hamburgare som är den bästa han smakat och som han äter både till lunch och middag. – Vi har spelat på de flesta av landets festivaler och det är sällan man möter en sådan kvalitet, kommenterar han under kvällen. Plura involveras även han kring maten och gör ett spontant gästspel vid grillen.
Även musikaliskt blir det en succé
Kalaset blir en succé med 14 000 besökare i dagarna tre.

Arister 2012: Timbuktu, Loreen, Ulrik Munther, Eldkvarn, Isak Strand vs Toe, Linnea Henriksson, La Puma, Pistoff, Nico the band, Oskar Gyllenhammar & Klubb Hjärtat, Svensktoppen nästa, Richard Richardsson och Engmans Kapell.

Artister 2013: Oskar Linnros, Petter, Zara Larsson, Bo Kaspers Orkester, Graveyard, Engmans Kapell, Ulrik Munther, Hellsingland Underground, Fanny Mae & The Dynamite Believers, Numera, Mårten Andersson mfl

Artister 2014: Ulf Lundell, Agnes, Style of Eye, Perssons Pack, De Vet Du, Tjuvjakt, Segertåget, Engmans Kapell, Albin & Kristin Amparo, Jens Hult, EBX3, Simple Rules, Rydell & Quick, Selma & Gustaf, The Amplified Mojos, Beyond Wonderland mfl.

2015 – Kalaset återvänder till Köpmanberget p g a klagomål från boende i stadskärnan i kombination med att parken renoveras till att bli en av de finaste folkparkerna i Sverige
Denna sommar är HudikKalaset för första gången helt slutsålt och besökarna är lyriska över det nya området, om än något trångt, vilket åtgärdas till 2016. Den tyska DJn Felix Jaehn ställer in sin spelning samma dag som den skulle ägt rum. Han ersätts av Vigiland och Sharks.

Artister 2015: Magnus Uggla, Norlie & KKV, Vigiland, Thomas Stenström, Sharks, ISA, Tjuvjakt, Per Persson & Love Antell, Selma & Gustaf, Engmans Kapell, RAW Comedy Club med Måns Möller, Mårten Andersson och Özz Nöjen mfl.